kontakta oss på mail

post@swedishblue.se

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • White Instagram Icon
  • Pinterest Clean
Den blå berslagsten har fått det engelska namnet Swedish Blue!

Bergslagssten, en unikt svensk smyckesten! Sveriges opal som den også kallas. Men det är inte riktigt en edelsten, i den meningen att naturen har skapat den. Den är skapad av människan och är ett resultat av en viktig tid i vår stolta svenska historia. Det moderna Sverige och svenskt näringsliv bygger på järnframställningen.

Bergslagssten kallas slaggen som är en restprodukt vid järnframställningen på 1700­ och 1800­-talen.

Historien om hur slaggstenar blev till:

Stenen bildas, då ungen har tillräckligt hög temperatur för att förglasa malmen. I äldre slagg syns ibland enstaka spår av förglasning, och även i moderna slagger förekommer ofta mindre ofullständiga förglasade partier. Bergslagstenen är slaggen som bildas vid

 metallsmältning. Slaggen flyter överst på smältan och tappas ut ur masugnen före metallen. Slaggen finns i alla möjliga färger och strukturer. Det som utmärker Bergslaggsten är just den blå färgen och konsistensen.

 

Färgen kan skifta frän ljusblå över klarblå och mörkblå via grön till svart. Utseendet beror bland annat på vad den innehåller för mineraler. Strukturen är glasliknande och spröd. De blågröna nyanserna kommer sig av inslag av koppar i materialet, som annars mest består av kiseldioxid. Strukturen är glaslik och när den slipas får den en glans.

 

Vår svenska Bergslaggsten är faktisk rätt unik. Vi har och hade järnmalm av väldigt god kvalité och därför är slaggstenen av väldig god kvalité. Slipad som ädelsten blir den mycket vacker och den uppmärksammas ofta utomlands, där sådan här sten inte finns.